hide me
 • Hydrauliekleiding en leidingklemmen
 • Leidingklemmen

  Ontdek onze inspirerende blogs Technisch gezien het beste antwoord
  Leidingklemmen gebruik je om hydrauliekleidingen te beugelen. Deze klemmen worden ook wel buisklemmen of pijpklemmen genoemd. Leidingklemmen zorgen voor de stevigheid en voorkomen dat de hydrauliekleidingen niet doorbuigen of op de grond vallen. In ons assortiment vind je verschillende typen leidingklemmen van topmerken als Stauff, Kramp en RSB.

  Onderdelen voor leidingklemmen


  Een leidingklem bestaat uit een aanlasplaat, twee schaalhelften met een doorgang voor de leiding, een stalen dekplaat en een bout bovenop de dekplaat. De lasplaat bevindt zich aan de onderkant en las je vast aan bijvoorbeeld een muur of plafond (eventueel in combinatie met een montagerail). De dekplaat en de bout sluiten de schaalhelften af. De binnenkant van een standaard leidingklem is gemaakt van rubber voor een betere bescherming en grip van de leidingen. Ook kun je er voor kiezen om geen schaalhelften te gebruiken maar voor pijpbeugels of pijpzadels en schroefplaten, of een combinatie daarvan. 

  Ons aanbod in leidingklemmen


  Er zijn leidingklemmen beschikbaar in verschillende soorten. Een leidingklem kan verschillen in:

  - Doorgang (enkel of dubbel)
  - Materiaal
  - Diameter
  - Maat van de schaalhelften/pijpbeugels/pijpzadels

  Bij je keuze voor leidingklemmen dien je rekening te houden met de diameter van de doorgang in de schaalhelften en de grootte van de schaalhelften of pijpeugels/-zadels zelf. De diameter van de doorgang (de uitsparing voor de hydrauliekleidingen) dient iets groter te zijn dan de diameter van de leidingen. De schaalhelften zijn verkrijgbaar in zes maten. Deze dienen goed aan te sluiten op de las- en de dekplaat.  

  Diverse materialen


  De schaalhelften in de leidingklemmen zijn verkrijgbaar in diverse materialen, zoals aluminium, polyamide en polypropyleen. Aluminium is sterk en slagbestendig polyamide en polypropyleen zijn geschikt voor gebruik in agressieve omgevingen. Zo is polypropyleen goed bestand tegen hoge temperaturen en polyamide bijzonder slijtvast.

  RVS leidingklemmen


  De onderplaat, bovenplaat en de bout van een leidingklem zijn van staal of RVS. RVS is goed bestand tegen extreme omgevingen zoals lage temperaturen en zoutlucht. Wij verkopen RVS leidingklemmen overigens alleen als losse onderdelen.

  Leidingklemmen met een zware uitvoering


  Leidingen die extra stevigheid nodig hebben, zijn te ondersteunen met leidingklemmen met een zware uitvoering. Deze zijn verkrijgbaar in aluminium, polyamide en polypropyleen. De leidingen zijn groter dan de standaard leidingklemmen voor een robuuste uitstraling.De platen van deze klemmen zijn robuuster en veelal langer dan standaard leidingklemmen. 

  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen een klem van kunststof en een aluminium klem?


  Een leidingklem van kunststof is lichter dan aluminium. Aluminium is sterker en slagbestendig. Kunststof, zoals polyamide en polypropyleen, is beter bestand tegen extreme omstandigheden zoals temperaturen, druk en bijtende stoffen.
   

  Welke leidingklem heb ik nodig?


  Kijk eerst naar de maten die je moet hebben en of je een dubbele of een enkele leidingklem wilt. Daarnaast kijk je of je een geribbelde of een gladde binnenkant nodig hebt. Vervolgens ga je kijken naar welk materiaal je wilt gebruiken. Gebruik het materiaal met de eigenschappen die bij jouw situatie past en welke jouw voorkeur heeft.