hide me
 • Ons assortiment
  1. Home
  2. Ons assortiment
  3. Pneumatiek

  Pneumatiek

  Pneumatiek en pneumatische onderdelen vind je in het assortiment van INDI. In onze webshop heb je een ruime keuze aan producten voor pneumatiek. INDI vindt het zeer belangrijk om kwaliteit te leveren aan haar klanten, daarom vindt je bij ons diverse A-merken zoals Alfagomma, Festo, Fini, Gasli, Kroon-Oil, Lüdecke, Metal-Work, OMI, Prevost TST, Shell en nog veel meer.
  Naast het leveren van topkwaliteit richt INDI zich op de wensen van de klant, is flexibel en denken wij graag met je mee in mogelijkheden.


  Wat is pneumatiek en waar wordt pneumatiek voor gebruikt?

  Bij pneumatiek zorgen samengeperste gassen ervoor dat er een systeem in beweging wordt gebracht, meestal is dit lucht. Deze lucht wordt ook wel perslucht genoemd. De perslucht zorgt ervoor dat een pneumatisch systeem in beweging wordt gebracht.
  De techniek pneumatiek werkt alleen in een gesloten systeem, oftewel een luchtdicht systeem. Wanneer er scheuren in de pneumatiekslangen zitten dan kan dit ervoor zorgen dat er te weinig perslucht is om een beweging te creëeren in de machine. Er zijn verschillende manieren om perslucht aan te sluiten op een pneumatische slang.

  Voorbeeld van een (eenvoudig) pneumatisch systeem: een compressor zorgt ervoor dat de lucht wordt samengeperst tot een gewenst aantal bar. Aan deze compressor zit een pneumatische slang met een aantal ventielen. Deze ventielen zorgen er in de pneumatiek voor welke slang wel of geen perslucht krijgt. Verder zorgen de ventielen ervoor wat de druk van de perslucht is die door de slangen heen stroomt. Een ventiel is dus een soort schakelaar in de pneumatiek. Op het moment dat een ventiel open staat dan stroomt de perslucht door de slangen naar bijvoorbeeld een cilinder. De cilinder is pneumatische actuator en komt door middel van de pneumatiek in beweging. Doordat de cilinder in beweging komt wordt de pneumatische energie omgezet in bewegingsenergie. Dit zorgt ervoor dat er arbeid verricht kan worden.

  Pneumatiek wordt in verschillende machines en apparaten gebruikt. Zo is het open en sluiten van de deuren in treinen en bussen een pneumatisch systeem. Pneumatiek kun je hier herkennen door het sissende geluid dat je hoort wanneer de deuren openen en sluiten. Verder wordt pneumatiek ook gebruikt in gereedschap. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor het vastdraaien van schroeven of bouten. Daarnaast kan pneumatiek gebruikt worden bij machinelijnensystemen in de procesindustrie. Bij deze machinelijnen zijn vaak verschillende klepstandtellers en kleppen die door de perslucht in beweging worden gebracht.


  Wat zijn de voordelen van pneumatiek?

  Pneumatiek als aandrijftechniek heeft een aantal voordelen. Pneumatische systemen hebben namelijk een lage kostprijs en het is ook nog eens een betrouwbaar systeem. Daarnaast kent pneumatiek nog een aantal voordelen, namelijk:

  • flexibel;
  • eenvoudig op te slaan;
  • eenvoudige bediening;
  • besturing is eenvoudig;
  • lucht is samendrukbaar;
  • licht gereedschap;
  • niet gevoelig voor temperatuurverschillen (behalve condens in de leidingen);
  • brand- en explosieveilig (dit is natuurlijk wel afhankelijk van de omgeving).

  Pneumatische onderdelen bij INDI

  Binnen de pneumatiek zijn veel verschillende onderdelen en producten. INDI heeft een zeer ruim assortiment met pneumatische producten van topkwaliteit. Of je nu op zoek bent naar een draaicilinder, balgcilinder, klauwkoppeling, draadfitting, drukschakelaars, pneumatische ventielen, luchtgereedschap, pneumatische slangen of iets anders op het gebied van pneumatiek: INDI heeft het allemaal in haar assortiment. Om het zo overzichtelijk te maken hebben wij de producten onderverdeeld in diverse subcategorieën.

  INDI heeft de volgende subcategorieën:


  Vragen over pneumatiek?

  Heb je vragen over een specifiek pneumatiek product? Of heb je technische vragen over pneumatiek? Kan je een product niet vinden in onze webshop? Neem dan contact op met INDI. Wij hebben een team met enthousiaste specialisten op het gebied van pneumatiek voor je klaar staan. Zij helpen je graag verder met al je vragen.